Solistuddannelsen – Contemporary Creative Artist

Jeg går i øjeblikket på en ny solistuddannelse på konservatoriet i Esbjerg. Da linjen blev oprettet i 2018, besluttede jeg mig for at søge, og kom heldigvis ind. Det der er spændende ved den linje er, at den ikke er genrebestemt, på den måde kan alle uanset genre søge ind.

Selve uddannelsen handler om at dygtiggøre sig som musiker, men også som komponist. Man har mulighed for at få lærer inden for alle genre, og instrumentgrupper. Jeg har altid haft violin lærer, fordi jeg spiller violin (sjov nok) Men nu har jeg haft mulighed for at få, en baslærer, og en sanglærer, men har selvfølelig stadig fokus på violinen, og mit projekt i mine timer. På den måde får jeg et helt andet syn på min musik, og min måde at arbejde på. Det er super givende, og det har virkelig været en øjenåbner.

De timer jeg har med mine lærer planlægger jeg selv, så hvis jeg vil snakke om hvilken inspiration de har, eller hvordan de spiller en bestemt “genre”, så kan jeg det. Hvad end jeg vil vide har jeg mulighed for at undersøge det. Der er stor forskel fra bachelor/kandidaten på konservatoriet, som arbejder ud fra et mesterlærer koncept, MEN hvis man vil det kan man jo også gøre det i sine timer.

Når man søger ind på uddannelsen har man et “projekt” en vision kan man sige, den er temaet for det man vil arbejde med de 2 år på solisten, derfor giver det også meget forskellige studerende, og resultater. Jeg kan klart anbefale alle der har en indre komponist, men også syntes det er fedt at spille på sit instrument, og blive klogere på det, til at søge ind på solisten i Esbjerg. Ansøgningsfrist 1. februar.

Skriv endelig til mig hvis du har spørgsmål! 

Læs mere om solistuddannelsen – Contemporary Creative Artist

Min vision

På uddannelsen arbejder jeg med mit projekt, som opstod som en ide til min bachelor koncert i 2016, “Hvad fanden er folkemusik?” som endte ud i en udgivelse, 1000 timer.

Jeg prøver at sætte spørgsmålstegn ved genren folkemusik, for mig har det været interessant at søge grænserne for hvornår jeg kalder det folkemusik, og hvornår jeg kan kalde det “Genreløs” musik. Det er en grænse som er meget forskellig for alle mennesker, og derfor endnu mere spændende at arbejde med. I den musik jeg komponerer prøver jeg at “bløde” grænserne lidt op, i håbet om at fange nogle lyttere til min musik som måske ikke at vant til at høre musik der minder om folkemusik i sin hverdag.

Hvis jeg komponerer musik med teknikker, og inspiration fra andre genre kan lytteren opleve genkendelighed fra den musik lytteren normalvis hører i sin hverdag. Det er et koncept mange folkemusikere har gjort brug af i mange år, og en metode som også har haft meget positivt med sig, og nu har jeg en mulighed for ved hjælp af min uddannelse at få lærer inden for alle genre, en mulighed ikke mange har. Jeg har virkelig haft mulighed for at afprøve mine egne grænser inden for komposition, og det har åbnet mine øjne og øre endnu mere! I min optik er det virkelig fjollet at dele musik ind i genre, og derfor ser jeg det som min mission at lave musik der ikke har nogen regler, kasser og former.

Mit bedste minde fra min musikskoletid var at vi spillede sammen på tværs af genre, niveau og alder til vores store fælles koncerter. Det har inspireret mig til at komponere musik til netop det formål, så alle kan være med og alle kan lære noget. Musikken skal bevæge sig mellem genrene, så alle kan føle sig hjemme engang imellem. Min forhåbning er at musikskolerne syntes det er interessant at prøve folkemusik på den her måde, og at grænsen til folkemusik ikke er så vanskelig at komme over.

Helt firkantet set spiller jeg musik, og komponerer musik, der visker grænser ud, og inviterer alle ind i musikken, så forhåbentlig endnu flere syntes at folkemusik er interessant. Og hvem ved, det kan være de får lyst til at dykke ned i det mere traditionelle folkemusik, hvis først nysgerrigheden er der!

Mit ønske er absolut ikke at ændre på det traditionelle musik, men blot inviterer udefrakommende ind i den fantastiske folkelige verden.