20 gode kompositionstips og tricks

Jeg komponerer rigtig meget musik pga min uddannelse, og det er mega fedt! Derfor har jeg også erfaret en masse gode tips, råd og ideer, som jeg vildt gerne vil dele med jer! 

Mange af disse råd har hjulpet mig igennem de dage hvor jeg har siddet fast! Det skal dog også siges at mange af disse tips og tricks, har jeg lært af andre musikere, mine lærer og med-komponister, derfor tager jeg absolut ikke patent på disse råd! 

PS. Billedet af noden er den første melodi jeg nogensinde skrev 

1.Find små fraser du godt kan lide i noget musik du lytter til, og skriv ud fra det. Dette kan enten gøres meget direkte (låne) eller som inspiration. Her skal man selvfølgelig altid overveje hvor meget man “låner” fra det nummer. Husk at gøre det til dit eget.

2.Find en akkord-række  du godt kan lide, og jam lidt rundt indtil du finder en melodi.

3.Bestem en tonart, taktart, evt. kirketonart på forhånd og skriv ud fra det. Dette kan også gøres tilfældigt ved at skrive alle muligheder på sedler, og herefter trække lod mellem de muligheder der er. 

4.Skriv sammen med en anden musiker, dette kan også gøres på mange måder kun fantasien sætter grænser.

5.Brug et andet instrument end det du normalt spiller på, du vil blive tvunget til at tænke anderledes, så det musik du komponerer bliver anderledes. 

6.Hvis det er muligt, stem dit instrument på en anden måde end du normalt gør, på den måde vil du også komme andre veje end du typisk ville.

7.Brug klicheer, hver ikke bange for at det bliver for meget, det gør det sjældent.

8.Skriv ud fra nøgletoner: Find nogle nøgler toner til hver takt, se hvordan du kan lave den mest interessante vej hen og imellem dine nøgletoner. 

9.Vend melodien om: Man kan enten vende papiret på hovedet, eller læse det hele bagfra, er der fraser der kan bruges? 

10.Lav dit helt eget matematiske system, noder er ren matematik/tal, der findes mange måder at lave musik ud fra et matematisk system, eller tal kombinationer. Hvad med at skrive ud fra dit tlf. nr?

11.Hvis du har én takt der er interessant, kan den ene takt så blive til en hel melodi? Vær ikke bange for at strække dine takter eller melodier.

12.Hver ikke bange for at skrive i ulige antal takter. Prøv også at tilføje forskellige taktarter i stykket. 

13.Lyt til noget musik fx. filmmusik, skriv alle de teknikker og kompositionstenikker ned du hører og som du syntes er interessante. 

14.Skriv en melodi ved hjælp af sang, man kan bevæge sig mere frit når man synger.

15.Lav formen/skabelonen på hele stykket før melodien er komponeret. Bestem alle detaljer, hvilken dynamik skal de forskellige stykker have? Hvor mange stykker? Hvor mange stemmer skal der være? Hvilken stemning skal være del have? Melodi, ostinat, riff? Lav en skitse over hele stykket så det eneste du mangler kun er tonerne. 

16.Komponer på 5 min, det er ligemeget om du når at lave en hel melodi, et A stykke, eller et riff. Måske kan det bruges senere eller måske ikke. Prøv evt. at lave en lille melodi hver dag i en uge. Man kan også selv bestemme et andet tidsinterval. Det gør ikke noget hvis man ikke bliver færdig. 

17.Komponer ud fra en følelse, et maleri eller en person. Det er altid godt at lade sig inspirere af noget visuelt.

18.Hvis du har skrevet en melodi og ikke er tilfreds, prøv at ændre det til en anden toneart, taktart eller kirketoneart. 

19.En sjov øvelse i forbindelse med akkorder: Prøv at undgå tonika akkorden igennem melodien, se om du kan vente indtil sidste akkord med tonika. Man kan også farve tonika-akkorden med en anden bastone eller udvidelse, så den rene tonika er gemt til sidst. 

20.Prøv at arbejde kromatik ind i melodien, eller bassen.

Kommentarer skal godkendes før de vises herunder.